Emerald Materials

Glasvezelnetwerk, camerabewaking en hoogtemeldingen bij Emerald Materials

Emerald Materials is een wereldwijd opererend, Amerikaans chemiebedrijf. De Rotterdamse vestiging is te vinden in de Botlek. Marcel de Bakker is verantwoordelijk voor de ICT van het grote bedrijfscomplex aldaar. Het is een stevige fulltime job, want Emerald’s bedrijfsterrein is niet alleen groot, het werk gaat er 24/7 door. Dat maakt het uitvoeren van ICT werkzaamheden extra uitdagend.

Hoe het allemaal begonnen is
“We zijn in contact gekomen met De Winter Networks omdat ons glasvezelnetwerk uitgebreid moest worden,” vertelt Marcel de Bakker. “Daarvoor moest eerst geïnventariseerd worden wat er al in de grond lag. DWN ontdekte al snel dat wij voor een nieuwe applicatie een vezel tekort kwamen.

Ze stelden vermenigvuldiging door golflengteverdeling voor. Daardoor kunnen er twee kleuren licht door één glasvezelkabel. Deze manier van oplossingsgericht meedenken, beviel ons zo goed, dat we hen ook de opdracht voor de aanleg van die extra ring hebben gegeven.”

Van het één kwam vervolgens het ander. “We waren niet helemaal tevreden met de beveiligingscamera’s,” vervolgt Marcel. “Aangezien het zo goed verlopen was met de glasvezelaanleg en DWN net zo thuis is in camerabewaking, zijn ze daarmee aan de slag gegaan voor ons. Wederom overtrof het resultaat onze verwachtingen.

Er zijn ook hele creatieve oplossingen bedacht voor waar er geen toegang is tot stroom. Op die plekken wordt er gebruikgemaakt van de lantaarnpalen en accu’s. Momenteel zijn we overigens bezig met DWN om dat verdergaand te verbeteren. We onderzoeken bijvoorbeeld of het mogelijk is om op LED verlichting over te stappen, wat minder energie kost en duurzamer is.”

Zorgen dat alles geregeld wordt en altijd snel schakelen
Als chemiebedrijf hanteert Emerald Materials uiterst strenge veiligheidseisen. “Dat zie je natuurlijk terug in wat wij qua ICT nodig hebben,” aldus Marcel. “Zo heeft De Winter Networks een hoogtemeldingsinstallatie aangelegd voor onze stoomleidingen. Want als een te hoge vrachtwagen tegen zo’n leiding zou aanrijden, hebben we een groot probleem.

Het werk dat daarvoor nodig was, is in het weekend uitgevoerd. Het enige moment van de week dat het iets minder druk is op ons bedrijfsterrein. Gelukkig is DWN wat dat betreft net zo flexibel als wij. Ook bij een storing, trouwens. Laatst hadden we er één op een moment dat het wel heel erg slecht uitkwam. Binnen no-time stonden ze bij ons voor de deur. Echt super.”

Snel arriveren, betekent echter niet dat je net zo snel het terrein op kunt. “We moeten te allen tijde de veiligheidsvoorschriften volgen. Het maakt enorm veel verschil als je leverancier daar bekend mee is en gewend is om op terreinen zoals deze te werken. Uiteraard wil je problemen zo snel mogelijk oplossen, maar de veiligheid van onze mensen en leveranciers heeft topprioriteit.”

Continue samenwerking
“De samenwerking met De Winter Networks loopt eigenlijk continu door, omdat er steeds nieuwe ontwikkelingen en aanvullende wensen zijn. Zo is er een extra stuk glasvezelverbinding nodig voor een plek waar nog geen internet is. En er moet voor verbindingen met een weegbruginstallatie gezorgd worden. Alles en iedereen moet soepel met elkaar kunnen communiceren, dat is tegenwoordig echt een vereiste.”

Marcel besluit: “Dat het op ons bedrijfsterrein over grote afstanden gaat, we 24/7 werken en alles via Amerika loopt, maakt het soms behoorlijk ingewikkeld. Maar De Winter laat zich nergens door uit het veld slaan. Integendeel, zou ik bijna zeggen. Ze doen niets liever dan grote uitdagingen voortvarend aangaan en uitstekend oplossen. En daar zijn wij natuurlijk alleen maar blij mee!”

Meer informatie

Op onderstaande pagina’s vindt u meer informatie over de werkgebieden en werkwijze van De Winter Networks.